torsdag 26 april 2012

Bellahøj marked

Söndagen bjöd på besök på Bellahøj marked med stort och litet barn samt barnbarn. [Det stora barnet med tillhörande barnbarn är inte mina från början, utan kom med i paketet med min gubbe, men nu är de mina de med. V är väldigt glad för sin storasyster och är en förtjusande och förstående morbror.] Det var en hel del skräp/skrammel och rot, som sig ju bör på en sån marknad, men en del skojjig loppis också. Det blev lite godis, lilamelerat strumpgarn, gamla Bamsetidningar på danska och lite 2nd hand kläder/tøj till mig.

onsdag 25 april 2012

Loppis

Lördag förmiddag bjöd på grått och fuktigt väder, så V och jag begav oss ut för att uträtta ärenden och inköp som jag inte hunnit med under veckan. Sist var vi på en loppis på en innergård, några gator bort, där även John mötte upp.
Det blev väl lite av den vanliga fångsten, med något praktiskt, lite 2nd hand kläder, men även ett par riktigt fina örhängen, som säljerskan gjort själv, i lite gammal stil. De är mina nya favoriter.


Det är två stk, det ena från sidan och det andra framifrån.


Mobilstrumpan

Hade en ganska ful köpt strumpa till min gamla mobil, men jag var ändå glad för den.
[Min första mobilstrumpa var en snygg lila liten sak med döskallar på, som min syster köpte till mig när hon bodde i Spanien, för drygt 8 år sen.]

Efter tre års trogen tjänst började min mobil visa tecken på ålderdom med allehanda ålderskrämpor. Som en räddande ängel trädde min mor in och jag fick ärva hennes "gamla" jobbmobil. Den är lite större än min gamla, så nu behövdes en ny mobilstrumpa.

Provade först en med ett "flames"mönster, taget från en mössbeskrivning, men den blev en del mindre än jag räknat med, så den passade fint till min gamla mobil. Den blev fin men efter att ha gjort en, var jag inte så sugen på att göra en till.


Började göra en i svart bomull-lin/hør-garn från Netto (Netto här i Dk är fantastiskt). Det garnet fanns på lager här hemma.  =) Började med svart och sen blev det bara att jag fortsatte. Hade funderingar på några lila ränder men det blev inte till något. Nu har jag gjort den färdig och avslutat med en kant av stolpgrupper (som jag inte kommer ihåg vad de heter) och funderar på om det ska broderas en döskalle på eller inte?! Korsstygn tänkte jag. Är dock inte helt säker på om det går väl ihop med den avslutande stolpkanten. Kanske får det bli ytterligare en strumpa, för broderierna..


tisdag 24 april 2012

Beställt

Måndag eftermiddag kunde jag äntligen hämta garnet jag beställt. Eller ja.. äntligen hämta.. Beställde i torsdags el så, vad jag menar egentligen är väl att jag borde beställt därifrån tidigare. Garnudsalg, fantastisk dansk garnsida. Hur kan nån leva utan garn?!  ;)



 En liten bit av himmlen i en låda.



måndag 23 april 2012

Söta sjala

Älskar sjalar. Har säkret redan för många. Beror på vem man frågar.  ;)
Den här är så söt Citron sjal. Kanske ett framtida projekt..

lördag 21 april 2012

Pågående

Funderade fram och tillbaka på om jag skulle ha nåt med pågående projekt, men sen insåg jag att jag aldrig skulle få bytt om på  dem när de blev klara och att allt bara skulle stå som pågående framöver,
så det uppgav jag strax.

Ett av mina just nu pågående projek är ett par sockar. Fick garn av mamma när vi var hemma i påskas, det hon hade stickat sockar till Vidar av. Fame Rand, blå-grönt. Det är jättefint och ganska mycket kvar så jag ville göra sockar till mig också. Men osäker på hur långt det skulle räcka och med viljan att använda allt garnet började jag fundera på att sticka från tån och upp,
i stället för som jag gjort i tjugo år, sticka uppifrån och ner. Som brukligt nuförtiden googlade jag det och fann Tå-upp socka.




En begriplig beskrivning, som än så länge verkar bli det den lovar. Här ovan, tårna, i garnet jag fick av mamma.





Häromdagen såg de ut såhär och nu är jag igång med hälarna. Återkommer i ämnet.

Mumin - Påskprojekt

Hela nio dagar fick vi spenderat hemma hos mamma och pappa i Värmland över påsken i år. Det var underbart och välbehövligt att komma ut ur staden/byn, till lugnet och tystnaden. Vi flög både dit och hem, Vidar och jag. Han är så duktig lillskiten. Hade med mig en hel del garn eftersom jag inte kunde bestämma mig för vad jag skulle arbeta, före vi reste. Ett av dem var vitt bomullsgarn med tillhörande muminmönster.




Han är 14cm hög och älskad. Det var också en av de få saker som blev gjorda av handarbete, för det skulle ju städas i huset, tvättas, bäras ved och fortsättas ställas i ordning. Sen så skulle ju pappa ha sina skogsarbetskläder lappade och lagade, så mumin var det enda som blev framställt. Men lika glad för det är jag.



Här ståendes på min ärvda kökssoffa med trasmatta på locket. Den vävde min mormor till mig.


Vantar





Vantar är ju ett ganska lagom stort projekt, som ändå kan kräva lite mer tanke. De första är smygmaskvirkade i växtfärgat garn och fodrade med nåt mjukt. De ägs sen 2002 av min mor.




De är vackert vinröda och en aning melerade, som ju växtfärgat gärna blir.





De grå är ett par hålkrusvantar, ca 10cm, som jag stickade långt före jag hade några barn, men ville lära mig tekniken. Mormor gjorde såna men fanns vid det laget inte längre kvar för att lära mig, så jag satt och räknade på ett par som hon gjort. Senare blev de flitigt använda av Vidar när han var ca 1 år.





De här halvvantarna var en beställning från en kille som sjunger och spelar till after ski i Österrike varje år, som tyckte det blev så kallt om händerna när de spelade utomhus. Lite drygt var det dock med alla fingrar..




Islandströjan


Det här är nog mitt  mest dåliga samvete just nu. Ett såntdär långsiktigt projekt man länge drömt om, som just nu ligger i träda.

Hade länge funderat på det, för jag har velat ha en Islandströja, men fann inte nån som såg ut så som jag föreställde mig, så då får man göra sig en. Letade och letade men fann heller inget mönster som liknade det jag var ute efter. När vi var yngre, min syster och jag, stickade mamma oss varsin Islandströja. Den är fortfarande fin, men lite väl stor och varm till att ha inne eller på jobbet. Redan då ändrade jag lite i det mönstret, så nu började jag tänka i de banorna. Om jag bara höll mig inom den mönsterrapporten behövde jag ju inte räkna om tröjmönstret. Vilket spar en del jobb. Så jag höll mig inom ramarna och ritade om mönstret som jag tror det ska va för att bli som jag har tänkt mig tröjan. Var i 3-4 garnaffärer runt om i stan för att få tag i de färger och nyanser jag kikat på på nätet.
Startade med ärmarna som blev bra, även om det inte är min starkaste sida att sticka med flera färger samtidigt. Det kommer krävas en del mer övning där.



Har även gjort motsvarande mönsterbård nertill på bålen på tröjan och sen stickad ca halvvägs upp, ärmarna är stickade ungefär upp till där okmönstret ska starta. Sen kom det väl nåt emellan i höstas och det hela hamnade i en påse predvid soffan. Men snart är det dags att ta tag i det igen.

fredag 20 april 2012

Lunch-handarbete

Såg härom veckan att det visst blivit en ny trend att gå och dansa disco när man har lunch.
Här på kontoret är trenden en annan. För nån månad sen beslutade jag och två kollegor att vi skulle använda den sista stunden av lunchen till att handarbeta lite.
"Veckans handarbete" har varit att virka en mobilstrumpa till min nya mobil. Själva den virkade strumpan är i stort sett klar, frågan är bara om den ska va enbart helt svart, ha några lila ränder eller ska det en döskalle på?!


Ska tilläggas att det är i nån svensk storstad det dansas disco på lunchen.
Det ska komma bilder också, bara min dator/computer vill samarbeta med mig. Skulle önska jag kunde få en ny..

torsdag 19 april 2012

Uppstart

All vår början bliver svår...  hoppas jag inte.
Allt har väl en prövotid,
men nu har jag iaf börjat trycka på knapparna.


Eftersom jag först startat nu och inte för några år sen
då jag började fundera på det får jag väl även ta och
lägga upp en del gamla grejer.